Hövding Airbag with reflective cover Spectrum

Två skalnyheter som tar för sig

Hövding Magazine / Inspiration

Hövding erbjuder flera olika skal som sätter en personlig prägel på din Hövding. Skalen handlar lika mycket om design och mode som funktion och säkerhet. Ett skal håller din Hövding ren och designen ökar din synlighet. I augusti 2021 lanserade vi två nya spännande skal: Brazil och Spectrum.

I huvudet på en skaldesigner
Stina Malmros arbetar som produktutvecklare för de textila områdena skal och chassi på Hövding. Det innebär att hon är ansvarig för att arbeta fram designen för nya skal och ta dem från ritbordet till färdig produkt. Stina har alltid varit intresserad av det tekniska bakom olika tygprodukter och gillar att nörda ner sig i mönsterkonstruktion och olika sömnadstekniker. För henne är designen grädden på moset. Stina har en gedigen utbildning från olika skolor inom sömnad och konstruktion i Malmö, Östra Grevie och Borås, och hennes tidigare karriär har innefattat både design och mönsterkonstruktion i samarbete med mindre företag inom klädbranschen samt längre anställning på Gant Home:

”Jag tilltalades av Hövdings komplexitet och de utmaningar det innebär för de textila delarna.”

– Hövding annonserade efter en sömmerska, och även om jag inte såg mig själv som en sådan så sökte jag tjänsten. Det var ett lyckokast. För under intervjun insåg jag att jobbet innebar så mycket mer än sömnad. Jag tilltalades av Hövdings komplexitet och de utmaningar det innebär för de textila delarna.

Hövding cover

Sedan dess har Stina varit en viktig kugge i Hövdings utveckling. När en tekniskt avancerad produkt som Hövding innehåller textila delar, ställer det höga krav på kunskap om hur tyger beter sig, hur de kan användas för att säkerställa funktioner och förstärka produkten som helhet.

– Att arbeta med både design och den bakomliggande textila tekniken, som jag brinner extra mycket för, är det som gör mitt jobb så spännande. Det blir det bästa av två världar helt enkelt, säger Stina med ett leende.

Från skiss till färdig produkt
När vi på Hövding tar fram nya skal börjar vi med att bestämma vad vi vill säga med de nya skalen, vad de ska ha för tema. Ska det vara en uttalad modeprodukt? Eller ska det ha en mer funktionell och kanske sportig inriktning? Ska det vara unisex, eller dra åt något speciellt håll? Stina utvecklar:

– När vi bestämt tema så börjar vi titta på olika material och tyger och då besöker vi de internationella tygmässorna i Paris och München för att hitta lämpliga material och intressanta nyheter. Sen gör vi ett urval och kontrollerar att de valda tygerna uppfyller alla legala och interna krav som vi har på säkerhet och slittålighet mm.

”Samtidigt får testpersoner cykla med prototypen så att vi är säkra på att det sitter bekvämt.”

Därefter testas tygerna genom att de tvättas upprepade gånger så att vi är säkra på att de håller över tid. Ska det tryckas något på tyget tvättar vi ett provtryck för att se att trycket håller för slitage. Nästa steg är att testa olika lösningar för designen och sy upp prototyper, först i vår egen ateljé och sedan tillsammans med fabriken i Lettland. I det läget har vi ett färdigt skal som återigen testas i tvättmaskin. Samtidigt får testpersoner cykla med prototypen så att vi är säkra på att det sitter bekvämt. Självklart gör vi även krocktester för att se att Hövdingen utlöser som den ska med det nya skalet. När allt är kontrollerat och klart trycker vi på knappen och produktionen kan börja. I augusti 2021 presenterades de senaste resultaten: Brazil och Spectrum.

Hövding 3 Cover Brazil Hövding 3 Cover Brazil

Brazil – en tropisk färgbomb
Brazil erbjuder ett färgsprakande och livligt tropiskt mönster. Mönstret appliceras individuellt på varje skal, vilket ge varje skal ett eget unikt uttryck. Stina berättar:
– Brazil-skalens utseende varierar då tyget har en ganska stor mönsterrapportering. Mönstret har heller inga stora mörka partier vilket innebär ett skal med mönster all-over. Det finns även två små papegojor i mönstret som syns på vissa skal men inte alla.
Grundmaterialet är 100% polyester för det är det bästa materialet när tyg ska tryckas med klara, starka färger. Tygtypen är jaquard, vilket är ett vävt tyg som vi valt speciellt för att det är glansigt och ger en lyxig känsla. Själva jaquardtyget har ett camomönster med olika strukturer på olika ytor i tyget. Det gör att det tryckta tyget får en varierad yta som behåller de skimrande partierna och gör det levande.

– Jag tycker Brazil-tyget är helt fantastiskt. Här är det ju själva tyget som skapar hela intrycket, eftersom skalet inte har några övriga detaljer, och då är det kul att det får ta för sig ordentligt!

”Tygmaterialet är i grunden grått men skiftar med ljuset och skapar en skimrande effekt i regnbågens alla färger.”

Spectrum – när du verkligen vill synas
Spectrum har ett skimrande metalliskt och regnbågsreflekterande uttryck. Tygmaterialet är i grunden grått men skiftar med ljuset och skapar en skimrande effekt i regnbågens alla färger. Stina berättar om idéprocessen som knappt hann starta förrän det var klart:
– Ibland är det första förslaget det bästa. Så var det med Spectrum. Det kändes rätt från start och vi enades snabbt om att köra vidare på det.

Hövding 3 Cover Spectrum Hövding 3 Cover Spectrum

Ett reflexmaterial av typen som används för Spectrum består av basväv, lim och mikroglaspärlor. För att framställa tyget krävs olika bearbetningsmetoder som inkluderar flera beläggningar och varmpressning för att göra ytan så beständig som möjligt. Alla reflexmaterial är till sin natur känsliga för slitage och vi rekommenderar därför handtvätt för att behålla reflexens kapacitet så länge som möjligt. Bak på Spectrum har vi även placerat en designdetalj i form av en liten etikett. Stina förklarar:

– Eftersom tyget är enfärgat insåg vi att skalet behövde någon typ av label bak. Materialet heter Virdis och är ett unikt biobaserat material framställt från majs. Vi har använt Viridis tidigare men i en ”leather”-version. Detta har en mattare finish vilket passar väldigt bra ihop med tyget på Spectrum, avslutar Stina.

Svårt att välja? Du hittar Brazil och Spectrum och fler skal till din Hövding här.

Populära produkter

Hövding 3 - Airbag for urban cyclists

Hövding 3
 

Köp nu
Hövding 3 Cover Spectrum

Hövding 3
+ Skal Spectrum

Köp nu
Hövding 3 Cover Brazil

Hövding 3
+ Skal Brazil

Köp nu
Hövding 3 Cover Airbag inside

Hövding 3
+ Skal Airbag inside

Köp nu