Hövding 3 - Airbag for urban cyclists

Varför är det så viktigt att använda cykelhjälm?

Hövding Magazine / Inspiration

Det är inte svårt att föreställa sig hur ont det gör att slå huvudet i asfalt. Trillar du med en cykel i full fart är det dessutom stor risk att du drabbas av svåra skallskador när du slår i marken med huvudet före. Med det går att minska riskerna. Lösningen heter cykelhjälm.

Svåra skallskador och rotationsvåld mot huvudet. Ja, det är precis lika hemskt som det låter. Rotationsvåld är när du faller av cykeln och landar – inte rakt på huvudet – utan snett ner i gatan. Cyklister utan cykelhjälm är en högriskgrupp för just dessa skador. Ändå är det många vuxna som inte använder cykelhjälm så ofta som de borde. Är du en av dem? Här har vi samlat fakta och argument varför cykelhjälm borde vara en självklarhet för alla.

Detta är vad du riskerar
De vanligaste skadorna mot huvudet i en cykelolycka är att du slår i tinningen eller bakhuvudet. I värsta fall kan så kraftigt våld mot huvudet orsaka dödsfall. Skulle du klara dig, men drabbas av en allvarlig skada, kan det få stora konsekvenser för ditt framtida liv. Även lättare skador på huvudet kan leda till livslånga problem som trötthet, kronisk smärta och kognitiva svårigheter.

Why bicycle helmet?

“Cyklister utgör den största gruppen allvarligt skadade i trafiken.”

Statistiken tala sitt tydliga språk
Organisationen NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) arbetar för en säkrare trafik i Sverige. I sitt arbete för säkrare cykling sammanställer de bland annat statistik över skador i samband med olyckor:

  • Cyklister utgör den största gruppen allvarligt skadade i trafiken. Av 4 200 allvarligt skadade år 2018 var ca 2 000 cyklister.
  • Åtta av tio som skadas allvarligt gör det i en singelolycka.
  • När en olycka leder till dödsfall är huvudskador den vanligaste orsaken.

Det finns alltså all anledning att överväga cykelhjälm. För även om antalet allvarligt skadade är relativt få – i förhållande till hur många människor som faktiskt cyklar varje dag i Sverige – så vill du inte vara en av dem som har oturen att drabbas. Att inte använda cykelhjälm är helt enkelt inte värt risken, och något du kommer ångra om olyckan väl är framme.

Cykelhjälm hjälper
Enligt NTF så drar en cykelhjälm ner risken för huvudskador till hälften. Två av tre allvarliga huvudskador skulle kunna undvikas, och antalet mycket allvarligt skadade skulle minska med 25 procent om alla använde cykelhjälm. Försäkringsbolaget Folksam, som kontinuerligt testar olika cykelhjälmar på den svenska marknaden, skriver i sin rapport 2020 att i hälften av olyckorna med dödlig utgång hade cyklisten överlevt om hjälm använts.

Why bicycle helmet?

Lag på cykelhjälm för barn
Sedan 2005 är det lag i Sverige att barn under 15 år ska ha cykelhjälm när de cyklar. En bra lag tycker nog de flesta. Och just därför är det lite av en gåta varför många vuxna inte väljer att göra samma sak frivilligt. Lagen bygger ju trots allt på fakta och statistik kring cykelhjälmens förträffliga förmåga att minska skallskador – vilket ju borde gälla även för vuxna skallar eller hur?

“Sunt förnuft säger att du bör skydda ditt huvud i trafiken.”

Så låt det sunda förnuftet styra
Sunt förnuft säger att du bör skydda ditt huvud i trafiken. Men idag använder endast ca 40 % av vuxna cyklister hjälm. Alla som inte gör det har ju sin egen anledning till varför det inte blir så och vi på Hövding jobbar ihärdigt med att överbrygga dessa hinder. Hela vår innovationsresa började med en undersökning där cyklister uttryckte en önskan om en ”osynlig” cykelhjälm. Om en sådan fanns så skulle de gärna använda den sa de. Idag finns tredje generationens Hövding. Den är kanske inte helt osynlig, men den ger ett världsledande skydd vid cykelolyckor, vilket är vårt bidrag till att minska skadorna – och förbättra statistiken.

LÄS MER: Hövding – Airbag for urban cyclists

Just nu!

10% på Hövding till alla våra cykelhjältar

Använd koden ”MAGAZINE” i vår webshop för att erhålla rabatten.

Rabatten gäller endast i Hövdings webbshop och går inte att kombinera med andra erbjudanden.

Köp nu

Populära produkter

Hövding 3 - Airbag for urban cyclists

Hövding 3
 

Köp nu
Hövding 3 Cover Airbag Inside

Hövding 3
+ Skal Airbag inside

Köp nu
Hövding 3 Cover Hi-Vis

Hövding 3
+ Skal Hi-Vis

Köp nu
Hövding 3 Cover Leopard

Hövding 3
+ Skal Leopard

Köp nu