Spring bike

Fem tips för att vårsäkra din cykel

Hövding Magazine / Inspiration

Nu är det dags att göra din tvåhjulade vän redo för livet i det fria. Här har vi samlat fem enkla tips för en säkrare cykelsäsong. Följ dem så är du snart uppe i sadeln och susar fram i vårsolen. Och glöm inte cykelhjälmen!

1. Tvätta bort vintersmutsen
Oavsett om du har cyklat hela vintern eller inte, så har din cykel troligtvis samlat på sig en del smuts och behöver tvättas. Har du en elcykel så förbereder du tvättningen genom att plocka bort batteriet och plasta in displayen med plastfolie (som extra försiktighetsåtgärd, men det är inte nödvändigt). Skölj av cykeln och använd sedan ljummet vatten och en borste för att ge cykeln en riktig omgång, från topp till tå. Med en tandborste kommer du åt i alla skrymslen. Rengöringsmedel behövs egentligen inte, men en mild tvål eller såpa fungerar bra. Skölj av cykeln igen. Torka av kedjan med en trasa och olja in den direkt. Gör du inte det kan den snabbt börja rosta. Torka bort överflödig olja.

Däckens kondition av yttersta vikt, både för snabbheten och säkerheten.

2. Även cykeldäck kan behöva ett pit stop
Däckens kondition av yttersta vikt, både för snabbheten och säkerheten. Kontrollera därför trycket i däcken. Med sumpiga däck blir det som bekant jobbigare att cykla, och det går långsammare. Se också över däckens mönster och att de inte spruckit på sidorna. Ett slitet däck ger sämre grepp och risken för punktering ökar. Passa även på att känna på ekrarna så att de sitter stadigt. Löst sittande ekrar gör att hjulet börjar skeva, och fortsätter du ändå att cykla kan själva fälgen bli skev och behöva bytas ut.

Spring bike

3. Dra åt muttrar och ställ dig på bromsen
En cykel är som en möbel du monterat själv, ibland behövs muttrarna dras åt efter en tids användning. Kontrollera även att styret sitter fast ordentligt och dra i kedjan för att se om den är lagom spänd (inte mer än 1 cm upp och ner). Ta sedan cykeln på en provtur för att testa bromsarna. Om de inte tar som de ska, och du har fälg- eller skivbromsar, kan du justera dem uppe vid styret. Det kan också vara så att klossar och belägg är slitna och behöver bytas ut. Om du inte vill justera bromsarna själv, lämna in cykeln på en cykelverkstad så att du känner dig helt trygg med cykelns funktion och säkerhet.

Ge din ringklocka ett provspinn.

4. Den som syns och hörs mest vinner
Även om vi går mot ljusare tider är det viktigt att cykelljusen fungerar både fram och bak, och att alla reflexer är hela och rena. Ge även din ringklocka ett provspinn så att du är säker på att den gör sitt jobb när du passerar grannen i nedförsbacken på vägen hem.

Hövding 3 - Airbag for urban cyclists

5. Och så det viktigaste av allt
Nu står din cykel skinande ren i cykelstället och du är redo att kasta dig ut i trafiken. Men hur skyddar du dig? En godkänd cykelhjälm är en självklarhet. Oavsett typ. Vi på Hövding ser alla cykelhjälmsbärare som hjältar. Vad vi kan erbjuda är världens säkraste cykelhjälm. En cykelhjälm som egentligen inte är en hjälm, utan en airbag som blir en hjälm. På 0,1 sekunder. Ganska snabbt, eller hur? Läs gärna mer om Hövding här.

Ha en skön cykeltur i solen!

Populära produkter

Hövding 3 - Airbag for urban cyclists

Hövding 3
 

Köp nu
Hövding 3 Cover Airbag Inside

Hövding 3
+ Skal Airbag inside

Köp nu
Hövding 3 Cover Hi-Vis

Hövding 3
+ Skal Hi-Vis

Köp nu
Hövding 3 Cover Leopard

Hövding 3
+ Skal Leopard

Köp nu