Hövding algorythm

Algoritmen er Hövdings hjerne og rygrad

Hövding Magazine / Sikkerhed

Hvordan ved en Hövding, hvornår airbaggen skal udløses? Hvad er det, der reagerer og træffer beslutningen? Det korte svar er AI. Det lange svar er en endeløs række af programmeringstimer, tests og analyser, der har ført til skabelsen af den algoritme, der aktiverer udløsningen. Hvordan foregår det?

Algoritmen fungerer på mange måder som en hjerne. I tilfælde af en ulykke sender Hövdings bevægelsessensorer signaler til den algoritme, der fortolker positionsændringen og lynhurtigt analyserer, hvad det kan være. Hvis algoritmen vurderer, at en ulykke finder sted, reagerer den som en rygmarvsrefleks og puster airbaggen op. Hele processen tager ikke mere end 0,1 sekunder.

“Algoritme er som en opskrift.”

Hvad er en algoritme egentligt?
Den mest almindelige analogi til at beskrive en algoritme er, at den er som en opskrift, altså en liste med instruktioner, som du (i vores tilfælde Hövding) følger for at opnå et ønsket resultat. I en kogebog kan det være en professionel bager, der har fået en idé, udtænkt en opskrift, testet opskriften igen og igen med forskellige mål på ingredienserne for til sidst at skabe det perfekte bagværk. Når det kommer til Hövding, er det vores algoritmeudviklere, der har skrevet opskriften og bagt kagen.

Virkelige ulykker ligger bag
Så hvor kommer alle de data fra, der udgør algoritmens akkumulerede viden? Viktor Andersson og Daniel Pettersson er algoritmeudviklere hos Hövding. Viktor fortæller:
– Da algoritmen skulle programmeres første gang, tog vi udgangspunkt i ulykkesstatistikker fra virkeligheden, hvilket vi altid gør. Vi simulerede disse cykelulykker i et filmstudie, hvor vi lod forskellige stuntmen bære en prototype af Hövding og derefter faldt de, stødte sammen og blev ramt foran kameraet.

“Vi lod forskellige stuntmen bære en prototype af Hövding og derefter faldt de, stødte sammen og blev ramt foran kameraet.”

Daniel tilføjer:
– Det er vigtigt at udføre disse tests under kontrollerede forhold for at have kontrol over alle forudsætninger og elementer i ulykkesprocessen. Hövding har avancerede bevægelsessensorer, der sender signaler om eventuelle ændringer i stillinger. I sin enkleste form er denne type bevægelsesregistrering tilgængelig i skridttælleren i din mobil, eller når du drejer skærmen til vandret position.

Hver ulykke blev filmet og data blev analyseret i detaljer for at optimere den “opskrift”, som Hövdingen skal følge, når den reagerer på et ulykkesscenarie. Samtidig er det vigtigt, at algoritmen forstår, hvornår den IKKE skal puste op. Derfor bruger vi frivillige, der er ude og cykle i tusindvis af timer og registrerer deres normale bevægelsesmønstre. Algoritmen har siden lært at skelne mellem, hvad der er en ulykke, og hvad der ikke er.

Der er forskel på data og data
Under en cykeltur bruges sensordata fra bevægelsessensorerne til at styre din Hövding. Har du også Hövdingen tilsluttet din mobil, genereres der endda GPS-data, som Hövding også får adgang til, når du cykler. Vi deler disse data med trafikforskere og byplanlæggere, så de bedre kan forstå cyklisters behov. På denne måde hjælper Hövding med proaktiv beskyttelse, der reducerer ulykker og gør byer mere cykelvenlige ved at identificere trafikproblemer og ulykkessteder. Viktor:
– I Danmark kunne forskere ved Københavns Universitet identificere en række cykelstier, hvor den grønne bølge var optimeret til biler, hvilket betød, at cyklisterne skulle standse ved hvert rødt lys. På baggrund af vores data kunne forskerne fremlægge et forslag til byen om at ændre dette.

“Der bliver brugt meget tid på at teste, og at teste igen.”

Algoritmeudvikling handler om at teste sine ideer
Det meste af den algoritme, der er udviklet til vores allerførste Hövding, er stadig den samme som bruges i den nye Hövding 3. Så når vi videreudvikler algoritmen, handler det om at finjustere dens funktion ved at teste en ny tanke eller idé. Daniel forklarer:
– Der bliver brugt meget tid på at teste, og at teste igen. Hvis vi drejer på den her knap, hvad sker der så? Hvis IKKE vi drejer på den, hvad bliver resultatet så? Sker der ikke noget, eller er det blevet bedre?

Sådan foregår hele udviklingsprocessen. Ud fra en idé bruges de indsamlede data til at teste ideen. Hvis ikke det virker, går udviklerne tilbage og prøver andre måder. Viktor afslutter:
– Algoritmen, der i dag sidder i enhver Hövding, er færdigudviklet og tilpasset til “almindelig” cykling. Den videre udvikling, der sker, indebærer, at vi ser på muligheden for at anvende algoritmen på andre områder. Det kan derfor blive relevant med en ny dataindsamling og tests til at opgradere algoritmen med typiske ulykker på netop disse områder.

LÆS MERE: Sådan tester vi Hövding

Populære produkter

Hövding 3 - Airbag for urban cyclists

Hövding 3
 

Køb nu
Hövding 3 Cover Brazil

Hövding 3
+ Cover Brazil

Køb nu
Hövding 3 Cover Hi-Vis

Hövding 3
+ Cover Hi-Vis

Køb nu
Hövding 3 Cover Leopard

Hövding 3
+ Cover Leopard

Køb nu