Hövding 3 - Airbag for urban cyclists

Hövding bedst i test – igen

Hövding Magazine / Sikkerhed

I det svenske forsikringsselskabets Länsförsäkringars seneste test af cykelhjelme indgik tolv traditionelle hjelme og Hövding. For første gang blev der udført en særskilt test ved højere hastigheder for at simulere ulykker med elcykler. Resultaterne? Hövding fik 5 ud af 5 stjerner.

Til at udføre testene hyrede Länsförsäkringar det Royal Institute of Technology in Stockholm (KTH). Med testen vil Länsförsäkringar gøre opmærksom på vigtigheden af, at flere cyklister bruger hjelm, men også påvirke hjelmproducenterne til at forbedre hjelmene endnu mere. En vigtig egenskab ved en hjelm er, hvordan den håndterer den såkaldte rotationskraft mod hovedet. Det tog KTH også højde for i testen.

Cykelulykker og rotationskraft
En cykelhjelm mindsker som bekendt risikoen for hjerneskade i tilfælde af en ulykke. Men der er forskel på cykelhjelme og cykelhjelme. Når hovedet rammer jorden ved en cykelulykke, sker det ofte i en skrå vinkel i forhold til jorden og det udløser rotationskraft, dvs. at hjernens placering forstyrres inde i kraniet. For at mindske konsekvenserne af rotationskraften er det derfor vigtigt, at cykelhjelmen ikke kun klarer lige påvirkninger, men også de skrå. På det punkt giver Hövding ekstra god beskyttelse.

“Hjernerystelse ved en cykelulykke hænger ofte sammen med rotationskraft.”

Certificering gælder kun for lige slag
Alle hjelme i Länsförsäkringars test er CE-mærkede, hvilket betyder, at de opfylder kravene til gældende certificeringstest og må sælges på det svenske marked. Men certificeringen kræver kun, at hjelmen kan tåle lige slag for at blive godkendt. I certificeringstestene frigøres hjelmen derfor kun mod en plan overflade for at måle energioptagelsesevnen – på trods af at forskning viser, at hjernerystelse ved en cykelulykke ofte hænger sammen med rotationskraft ved et skråt stød. I KTHs test blev hjelmene også frigjort mod en skråtstillet hård overflade for bedre at efterligne virkeligheden.

Sådan blev testen udført
Tests af de traditionelle cykelhjelme blev udført på KTH, mens tests af Hövdings beskyttelse – som jo er baseret på en airbag og derfor kræver en særlig testprocedure – blev overladt til RISE (Reserach Institute of Sweden). I alt blev der udført mindst tolv tests pr. hjelmmodel. Hver hjelm blev, ligesom Hövding, testet for tre forskellige stødpunkter: to gange pr. stødpunkt og ved to forskellige hastigheder for også at inkludere elcykler.

“Hövding fik 5 ud af 5 stjerner.”

Fem stjerner – selv til elcykler
Det er den øgede brug af elcykler i Sverige, der fik KTH til, for første gang, at teste hovedbeskyttelsen ved to forskellige hastigheder. Elcykler kører ofte hurtigere, hvilket betyder, at det bliver endnu vigtigere at vælge en hjelm, der kan klare rotationskraft. Nogle traditionelle cykelhjelme er i sig selv udstyret med rotationsbeskyttelsen MIPS eller lignende, men Hövding udmærker sig, når det kommer til at neutralisere rotationskraften. I KTHs test fik Hövding 5 ud af 5 stjerner og de oplyser, at vores airbag til cyklister giver den allerbedste beskyttelse mod hjernerystelse

LÆS MERE: Länsförsäkringars test av cykelhjälmar 2021

Populære produkter

Hövding 3 - Airbag for urban cyclists

Hövding 3
 

Køb nu
Hövding 3 Cover Brazil

Hövding 3
+ Cover Brazil

Køb nu
Hövding 3 Cover Hi-Vis

Hövding 3
+ Cover Hi-Vis

Køb nu
Hövding 3 Cover Leopard

Hövding 3
+ Cover Leopard

Køb nu