Autumn bike Hövding

5 tips til at efterårssikre cyklen – og dig selv

Hövding Magazine / Inspiration

Efter en lang og herlig cykelsommer er der mange, som sætter cyklen væk, når efteråret nærmer sig. Men det gør du ikke. Det gør dig ære. At fortsætte med at cykle, selv når naturens kræfter udfordrer, er godt for både sundheden og miljøet. Samtidig stiller den forestående sæson andre krav til dit udstyr, end når du cykler rundt i sommervarmen. Regn, vind, glat føre og sne gør, at det er på høje tid at servicere cyklen og forberede dig på det, der venter. Her følger fem enkle tips.

1. Vask sommersnavset væk
Sommerens støvede grusveje sætter sine spor, så begynd med at skylle og vaske cyklen med lunkent vand. Brug en børste til at fjerne snavs, som har sat sig. Med en tandbørste kan du komme ind i alle kroge. Skyl af og lad tørre. Smør derefter kæden og andre bevægelige dele, hvis det er nødvendigt, og tør overflødig olie væk. Kontroller også, at kæden er moderat spændt ved at trække i den (ikke mere end 1 cm op og ned) og spænd møtrikker og skruer, som kan være blevet løse under sommerens cykeleventyr. Har du ikke skærme på din cykel, kan det være tid til at investere i sådanne både for og bag. Efterår og vinter byder på meget væde og snesjap, som du ikke ønsker at få på tøjet.

Med en tandbørste kan du komme ind i alle kroge.

2. Kontroller bremser og lys
I vinterhalvåret er sikkerheden ekstra vigtig. Kontroller derfor, at bremserne fungerer som de skal. Fælgbremser har en tendens til at fungere dårligere i vådt vejrlig, og kulden kan også påvirke gummiet på bremseklodserne. Når mørkere tider nærmer sig, er det også vigtigt, at du er ordentligt synlig, uanset hvornår i døgnet du cykler. Så kontroller, at cyklens belysning fungerer som den skal. Forlygten skal have et hvidt eller gult lys og være så kraftig, at den kan ses på 300 meters afstand. Samme lyskraft gælder for den røde baglygte. Belysningen suppleres med reflekser. Hvid foran, rød bagpå og orange/hvide sidereflekser på egerne. Tænd for lygterne allerede i skumringen, så ses du bedre.

Autumn bike Hövding

3. Vinterdæk også på cyklen
Når efteråret skifter til vinter og du vil fortsætte med at cykle, kan det være en idé at skifte til sikrere vinterdæk (der er jo en grund til at alle bilejere skifter til vinterdæk hvert år). Med vinterdæk på cyklen øger du stabiliteten på veje med sne og sjap og får en sikrere cykeltur. Det er først og fremmest forhjulet, der skal have et godt vejgreb, så skal du prioritere, så vælg det. Pigdæk er ikke altid nødvendigt, der findes også vinterdæk uden pigge, som minder om sommerdæk, men har blødere gummi og dybere mønster. Skift gerne til vinterdæk, inden den første sne kommer, så du kan nå at køre dem ind, især hvis de er nye.

Med vinterdæk på cyklen øger du stabiliteten på veje med sne og sjap.

4. Der findes ikke dårligt vejr
Efteråret kommer med vind og koldere vejr, hvilket stiller krav til dit tøj under cykelturen. Temperaturen kan fortsat variere meget i løbet af dagen, så klæd dig i lag på lag med en vindtæt jakke yderst. Husk også at bære tøj, der går dig synlig i trafikken. Undgå helt sort tøj og bær gerne en jakke med reflekser. Det kan også være godt at investere i et regnsæt eller en poncho til at have med i tasken, hvis du skulle blive overrasket af regn. Til vinter kan det blive aktuelt med en varmende sadelbeskyttelse samt en varm hue og handsker. Hvis du bærer en Hövding, kan du have en rigtig tyk hue på og slipper for besværet med hue under cykelhjelmen.

Autumn bike Hövding

5. Cykl sikkert
Glat føre er din værste fjende på vejene efterår og vinter. Om efteråret kan våde sten- og træoverflader, løv og frostdannelse hurtigt ændre sækkenes greb mod jorden, så du mister balancen og vælter. Om vinteren er sne og is selvfølgelige risikofaktorer. Tilpas derfor hastigheden efter underlaget, måske især hvis du kører elcykel. Hold også afstand fremad til andre trafikanter, præcis som du skulle gøre, hvis du kørte bil. Undgå også alt for pludselige manøvrer og brems altid i god tid. Og sidst men ikke mindst, brug cykelhjelm. Eller endnu bedre en Hövding, som beskytter bedre end nogen anden, hvis der sker en ulykke på grund af glat føre. Her kan du læse om en af de mange tests, hvor vi er blevet Bedst-i-test.

Populære produkter

Hövding 3 - Airbag for urban cyclists

Hövding 3
 

Køb nu
Hövding 3 Cover Airbag Inside

Hövding 3
+ Cover Airbag inside

Køb nu
Hövding 3 Cover Hi-Vis

Hövding 3
+ Cover Hi-Vis

Køb nu
Hövding 3 Cover Leopard

Hövding 3
+ Cover Leopard

Køb nu